zondag 27 september 2009

Mexicaanse griep


Het is onverantwoord, ik weet het, maar we hebben nog steeds geen dispenser met desinfecterende zeep in huis. En op de w.c. zijn geen papieren handdoekjes te vinden, maar hangt gewoon een kleine gastenhanddoek.
Daarentegen hebben we er wel een poster hangen van de GGZ. Daarop wordt in twaalf stappen uitgelegd hoe men de handen moet wassen. Bij iedere stap een foto.
Geweldig. Dat je zo’n eenvoudige handeling in twáálf stappen kunt knippen.
Het kan echt niet misgaan als je zorgvuldig de tekst en de plaatjes volgt. Alleen moet er wel aan de basisvoorwaarden voldaan zijn. Een kraan hebben we. Zeep is er ook (nou ja, niet desinfecterend), maar bij stap 10 heb ik een probleem. “Pak een papieren handdoek. Droog je handen intensief met een enkele papieren handdoek.”
Zoals gezegd hebben we die niet. Die moeten we dus aanschaffen.
Na de zorgvuldige opbouw: kraan open, zeep pakken, aanwijzingen over het wrijven van handen en vingers, verdelen van zeep etc. is de aanwijzing “droog je handen intensief” wel erg summier. Daar hadden nog wel wat stappen bij gekund. Over tussen de vingers drogen bijvoorbeeld, en of de bovenkant van de handen óók moet.
Stap 11 is intrigerend. “Gebruik de handdoek om de kraan dicht te draaien.” Jaja, die is dan weer schoon voor de volgende gebruiker… met vuile handen.
En dan? Stap 12 meldt: “Je handen zijn nu schoon.”
Maar hoe kom ik nu de w.c. uit zonder die schone handen weer vol bacteriën te krijgen? Deurkrukken van toiletten zijn beruchte bacteriënbroedplaatsen!
Nergens op de poster is een email adres te vinden of een telefoonnummer om die brandende vraag te kunnen stellen. Mailen is trouwens sterk af te raden, want het gemiddelde pc toetsenbord is viezer dan een wc bril. Daar ga je met je brandschone handen natuurlijk niet aan zitten. Een telefoon is denk ik ook niet helemaal te vertrouwen.
Misschien kunnen we het beste allemaal een paar weken preventief met schone handen op de w.c. blijven zitten. Proviand mee, een goed boek, en elk kwartier handen wassen. Zo krijgen we hem er wel onder, die enge, dreigende, oprukkende Mexicaanse griep.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rood fruit

Na twee weken fietsvakantie zetten we de fietsen weer in onze eigen schuur, laden de tassen af en maken koffie in onze eigen keuken. Tot z...