vrijdag 10 juni 2016

Vijf tips om je elke dag prettig te voelen

Bij het doorbladeren van het AD kwam ik een kop tegen die mijn aandacht trok: “Je elke dag prettig voelen, kun je jezelf aanleren”. Het stond boven een klein artikeltje dat voornamelijk bestond uit vijf tips. Uitgangspunt was een quote van de Amerikaanse schrijver, uitgever, artiest en filosoof (toe maar) Elbert Hubbard. “Gelukkig zijn is een manier die je kunt cultiveren.” Een gevaarlijke uitspraak vind ik, want je zou er de conclusie uit kunnen trekken dat het je eigen schuld is als je ongelukkig bent.

Elbert Hubbard blijkt al meer dan 100 jaar dood te zijn. Hij stierf op 7 mei 1915 om precies te zijn, en wel op een dramatische manier. Samen met zijn vrouw was hij aan boord van een schip op de Atlantische Oceaan dat werd getorpedeerd en zonk.
“Neem het leven niet te serieus, je komt er toch nooit levend vanaf” is een ander citaat van hem. En er zwerven er meer rond op het internet. Wat de uitspraak over geluk betreft, gaf het bijbehorende krantenartikeltje de volgende tips:
1. Geniet elke dag van minstens twintig minuten stilte.
2. Omhels vijf keer (of meer) per dag iemand
3. Lach zo vaak als je kunt
4. Lees een boek
5. Gebruik je lijf

Elke tip werd nog wat uitgebreider uitgelegd, maar ik ga hier niet het hele artikel herhalen. Wat er in mijn hoofd gebeurt als ik zulke tips zie, is dat ik meteen ga bedenken in hoeverre ik die tips al toepas of anders kan gáán toepassen. En ik ben ongetwijfeld niet de enige bij wie het zo werkt.
De stilte van tip 1 lukt me denk ik wel. Het werk op mijn afdeling bestaat voor een groot deel uit schrijven, wat genoeg stille momenten oplevert (al wordt er tussendoor ook best veel gepraat).
Tip 4, lees een boek, is geen probleem, tip 5 gaat over bewegen en actief zijn, daar heb ik altijd zo m’n goede voornemens voor die soms nog lukken ook. De derde tip, lach zo vaak als je kunt, probeerde ik zojuist thuis uit. Hardop een vette “Hahaha” “hohoho”, waarop H. verbaasd vroeg waar ik mee bezig was en vervolgens ook in lachen uitbarstte.

Maar de meest interessante tip vind ik nummer 2: Omhels vijf keer per dag iemand. Op de dag dat ik het artikel tegenkwam (het was op mijn werk), las ik de tips hardop aan m’n collega’s voor en prompt werden er omhelzingen uitgewisseld. Maar op een gemiddelde dag zou ik niet zo goed weten hoe je het moet aanpakken. Vooral als je er vanuit gaat dat het vijf verschillende personen moeten zijn.
Het zet je fantasie aan het werk. Hoe zouden willekeurige voorbijgangers reageren als je ze vanuit het niets innig omhelst? Of: hoe vreemd is het om je collega’s bij binnenkomst even te huggen? Het blijven theorieën en in werkelijkheid komt het er niet van om vijf personen per dag te omhelzen. Ben ik nu ongelukkig? Nou, niet speciaal. Maar zodra ik me ongelukkig begin te voelen, weet ik wat me te doen staat, want Je elke dag prettig voelen, kun je jezelf aanleren… Tenminste, volgens Hubbard.

1 opmerking:

  1. Bedankt voor deze nuttige tips. Op tip 2 na lukt mij ook alles wel.

    BeantwoordenVerwijderen

Nat

De eerste keer vond ik het nogal griezelig. Het gebeurde ’s morgens, op weg naar m’n werk. Ik naderde een rood verkeerslicht, remde af en ze...