woensdag 18 oktober 2017

Leipzig

(13 oktober 2017)
Leipzig heeft een fantastisch centrum voor topografische kneuzen. Het is aan vier kanten afgebakend door een vrij brede autoweg, waardoor het onmogelijk is om er te verdwalen. Het appartement waar we drie nachten verblijven, is net buiten dit centrum. Als H. ’s avonds geen zin heeft om nog iets te doen, ga ik in m’n eentje de stad in en ontdek dat ik hier niet bang hoef te zijn om de weg kwijt te raken.

Ik kom in één straat drie schilderachtige antiquariaten tegen en er zijn allerlei hofjes en passages. Morgenmiddag komen we hier terug om die te gaan bekijken. Maar eerst gaan we naar de Hundertwasser Experience in centrum Kunstkraftwerk. Het is een oude fabriek waar ook nog twee andere tentoonstellingen zijn. Veel met licht en projecties. Ik hou van zo’n oude fabriek en ik hou van Hundertwasser. We ‘doen’ de experience twee keer achter elkaar. Een onderdompeling in kleur en geluid.

Leipzig is de stad van Luther en van Bach. Die twee komen we dan ook overal tegen. De St. Thomaskerk was een van de broedplaatsen van de Reformatie. In dit Lutherjaar 2017 wordt het 500-jarig jubileum van die Reformatie gevierd. In diezelfde kerk was Johann Sebastian Bach 27 jaar lang dirigent van het beroemde jongenskoor van Leipzig (Thomanerchor), dat nog steeds bestaat.

Voor 2 euro kunnen we om 18.00 u. in de St. Thomaskerk een motet bijwonen. Orgelmuziek op het orgel dat door veel beroemde musici bespeeld is. Tegenover de kerk drinken we een glas wijn en om kwart voor zes steken we over om te gaan luisteren. Het blijkt om een hele kerkdienst te gaan, compleet met preek. Die (Duitse) preek is gelukkig niet erg lang. De muziek is indrukwekkend, maar zo’n kerkorgel brengt toch al gauw een brij van geluid voort. Meer bijzonder dan echt mooi. Toch hoort het wel heel erg bij een bezoek aan Leipzig.

Net als een bezoek aan de tentoonstelling over muziekinstrumenten in het Grassi-museum. Zo hebben we in deze paar dagen Leipzig wel genoeg cultuur gesnoven. De laatste middag genieten we buiten van het zeldzaam zachte nazomerweer. Morgen weer naar huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tuinsafari

Eindelijk begint het zomer te worden. Vandaag schijnt de zon en als ik in m’n tuin rondloop, hoor ik het gezoem van bijen en andere insecten...