zondag 11 april 2010

Kadootje


Ons buurmeisje J. is in augustus jarig. Toen ze negen werd gaven we haar een roei-picknick kado. Samen met een vriendinnetje mee in de kano met een mand vol lekkere dingen. Het was een succes.
Toen ze tien werd kreeg ze een bon voor een “workshop appeltaart bakken”. Er zat niet meteen een datum aan vast, dus werd het kado een tijdje vergeten, daarna kwam het een tijdje slecht uit en uiteindelijk werd de afspraak gemaakt op zondag 11 april om twee uur.
Keurig op tijd stond ze voor de deur, terwijl wij nog net even een laatste restje afwas wegwerkten om de keuken workshopklaar te hebben.
Terwijl H. het recept met zijn leerling doornam, zette ik de ingrediënten op tafel om daarna verderop de krant te gaan lezen. Met een half oor volgde ik de werkzaamheden in de keuken en af en toe ging ik even kijken en een foto maken.
Vol overgave schilde J. één van de appels en sneed daarna de door H. geschilde rest in stukjes. Roeren, citroen uitpersen en kaneel schudden gebeurde met evenveel overgave en toen werd het echt leuk. Deeg maken in de keukenmachine en daarna uitrollen op een met meel bestoven aanrecht.
Een hele tijd werd er hard gewerkt in de keuken. Toen alles klaar was, mocht J. de taart in de oven zetten en deed ze haar grote keukenschort af. Zo.
Het volgende onderdeel was wachten. En dat kon ook buiten, want het was mooi weer. Ze huppelde naar haar eigen tuin om met haar zusje op de trampoline te gaan springen. Om kwart voor vijf zou de appeltaart gaar zijn en precies op tijd meldde J. zich. Er hing inmiddels een heerlijke geur in huis. Een paar minuten daarna liep de keukenprinses trots de deur uit met een prachtige, versgebakken appeltaart op een dienblad voor zich uit. H. escorteerde haar om de deur open te houden en bij haar eigen huis aan te bellen.
Tevreden kwam hij terug. Dat was een leuk kadootje om te krijgen, maar ook om te geven. Een half uurtje later kon iedereen dat beamen. We werden met z’n allen bij de buren uitgenodigd voor koffie met appeltaart. Hij was nog warm en erg lekker.
“Goed gelukt J. Wanneer kom je weer appeltaart bakken?”
“Volgende week!” lachte ze en kroop tevreden achter de computer om een spelletje te gaan doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rood fruit

Na twee weken fietsvakantie zetten we de fietsen weer in onze eigen schuur, laden de tassen af en maken koffie in onze eigen keuken. Tot z...