zondag 16 juni 2019

Fotograferen


Als verjaardagsfeestje gaan we met ons gezin iets leuks doen. We hebben nogal verschillende interesses en het is even puzzelen voordat we iets gevonden hebben wat iedereen leuk zal vinden. Het wordt een korte cursus fotografie met de smartphone. Eigenlijk is zo’n cursus van één middag helemaal niet te vinden, maar we weten iemand die ons kan bieden wat we willen. Even navragen en JA, José vindt het een leuk idee en het kan op 15 juni.

Zaterdagmiddag om twee uur wandelen we de loopplank af naar de woonboot waar we moeten zijn. We krijgen koffie met lekkere cakejes en terwijl we daarvan genieten begint de workshop meteen. Eerst een korte uitleg over de basisprincipes van fotografie. Lens, sluitertijd, scherptediepte en wat dat je daarmee kunt. Een beetje theorie over compositie, regels daarvoor en dat je je daar niet aan hoeft te houden.

José laat ons voorbeelden zien van heel verschillende foto’s en hoe daar gespeeld is met licht, kleur, compositie. Tenslotte downloaden we allemaal de bewerkingsapp snapseed en proberen we een aantal dingen uit die je daarmee kunt doen.

Dan is het tijd voor de praktijkopdracht. Ga naar buiten, kijk rond, fotografeer en kies dan drie foto’s uit om te bewerken. Met een fluisterbootje worden drie van ons naar de overkant van het water gevaren. H. hoeft niet. Hij vindt zijn onderwerpen aan deze kant. We struinen rond, zoeken naar mooie plaatjes in het stuk land tussen de Waal en de zijarm waar de woonboot ligt.

De schapen hebben geen zin om model te staan, maar bomen, bloemen en waterpartijen zijn geduldig. Mijn dochter krijgt haar broer zover om te poseren. Leuk, want meestal duikt ie weg als iemand een foto van hem probeert te maken. Na een tijdje komen we terug met genoeg materiaal en moeten we allemaal drie plaatjes uitkiezen.

Intussen zijn er al 150 minuten van de afgesproken twee uur om. We spreken af om het bewerken ieder voor zich thuis te doen en de resultaten op te sturen. Wel bekijken we nog van iedereen de drie gekozen foto’s en vertellen elkaar iets over die keus. Dan bedanken we José voor de cursus. “Het was leuk!” zeggen we. Dat vond zij ook, en mochten we nog meer mensen weten die zo’n eendagsworkshop fotograferen leuk vinden, dan moeten we ze vooral naar haar toesturen.

Bij dezen: Je kunt José vinden onder de naam Joos foto’s op facebook en op Flickr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rood fruit

Na twee weken fietsvakantie zetten we de fietsen weer in onze eigen schuur, laden de tassen af en maken koffie in onze eigen keuken. Tot z...