zaterdag 28 juli 2018

Warme ketels, koel biertje

Op de dag dat we terugkomen van vakantie (vanuit de Eifel), zit Nederland middenin een hittegolf. De heetste plek in het land is Arcen, en laten we daar nou net naartoe gaan voor een rondleiding bij de Hertog Jan brouwerij!

Bier is een aantrekkelijk product als het zo warm is, maar voordat er een koel biertje voor je op tafel staat, komt er eerst nog wat meer hitte aan te pas. Aan het begin van de rondleiding worden we gewaarschuwd: we gaan het nog flink warm krijgen onderweg. Daarom krijgt iedereen meteen een bekertje van het zuivere bronwater dat gebruikt wordt om het bier mee te brouwen. Ook mogen we flesjes water meenemen die op een grote tafel klaarstaan.

Dan begint onze gids, Peter, te vertellen over gerst, dat gekiemd wordt en dan gedroogd, zodat mout ontstaat. In een aantal bakken zien we de verschillende soorten mout, voor blond of donker bier. Hier gaat later water bij en ontstaat een beslag, waarin zetmeel omgezet wordt in suiker. Is dat gebeurd, dan wordt de boel gefilterd en krijgen we wort.

Elke stap in het proces gebeurt in een andere, enorme ketel. Vier van die glimmende ketels staan in de volgende ruimte, waar we door een smalle gang naartoe zijn geklommen. Het is er inderdaad nog iets tropischer dan buiten en we zijn blij met onze flesjes water. In de volgende ruimte is het brouwproces ver genoeg gevorderd om te gaan proeven. Er wordt vandaag Grand Prestige gebrouwen, dat nog verder moet rijpen, maar ook in dit stadium al prima smaakt.
Nog meer trapjes en gangetjes, een ruimte waar verschillende lichtere biersoorten geproefd mogen worden en waar Peter trots wijst op de houten tonnen waar op dit moment een experiment in plaatsvindt: bier in voormalige bourbon-vaten. Verderop zien we hoe de Grand Prestige gebotteld wordt en tenslotte is er de kelder waar dit luxe bier na jaren liggen bijna port blijkt te worden, aldus onze gids. Ook dat mag geproefd worden (ik ben geen liefhebber).

Aan het eind van de rondleiding krijgen we een elegant bierglas kado en een vierkante munt voor een consumptie op het terras aan de overkant. Zelfs hier onder de grote kastanjebomen is het heet. Op een tafeltje staan bekertjes en flessen water waar je gratis van mag nemen. 
Na al het proeven binnen, houden we het nu maar even alcoholvrij, want we moeten ook nog naar huis. Nog drie kwartier rijden en dan zijn we echt terug van vakantie. En die hele rondrit door Belgiƫ, Frankrijk en de (Duitse) Eiffel is niet zo warm geweest als nu in Nederland. Nogal bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Nat

De eerste keer vond ik het nogal griezelig. Het gebeurde ’s morgens, op weg naar m’n werk. Ik naderde een rood verkeerslicht, remde af en ze...