woensdag 4 oktober 2023

Marokko deel 9 Alles is hier nep

18 sept.

We zijn op weg naar Aït Benhaddou, een schilderachtige plaats. Als je Game of Thrones hebt gezien, ken je de stad als Yunkay, de stad die ingenomen wordt door Daenerys Targaryen, de drakenmoeder. Maar er zijn nog veel meer films die in of rond deze stad zijn opgenomen.

Om er te komen, moeten we wéér door Ouarzazate, waar we C. en L. ophalen. Drie dagen na zijn val in het ravijn ziet C. er nog gebutst uit, met verband op zijn hoofd en zijn neus, maar samen met z’n vrouw stapt hij opgewekt weer in de bus. Ze worden enthousiast ontvangen en we rijden om te beginnen naar de Atlas Filmstudio’s, waar we een rondleiding krijgen.

“Alles is hier nep,” is het eerste dat de gids ons vertelt als we over het enorme terrein lopen. Er staan rekwisieten opgesteld zoals de strijdwagen van Gladiator, waar we snel langs lopen om naar de eerste filmset te gaan. Een zuilengalerij met Egyptische hiërogliefen, de draagstoel van Cleopatra, Egyptische goden. De gids vertelt over scènes die hier zijn opgenomen voor de film Asterix en Cleopatra. Dan krijgen we even tijd om rond te lopen voordat we doorgaan naar een volgend decor.

We zien filmsets van Gladiator. The Passion of Christ, Ben Hur, overal heeft de gids een verhaal bij. Hij laat een zwaar ogend rotsblok zien dat hij vervolgens optilt en omdraait: Papier-maché op een houten frame. Hij vertelt hoe met vier figuranten een hele menigte werklieden gefilmd werd door ze steeds met een omweggetje achter aan te laten sluiten. Een filmset met kleine deurtjes en kleine bomen diende om Hercules heel groot te laten lijken. In een Chinese setting vertelt hij hoe Brad Pitt sinds ‘Seven years in Tibet’ niet meer welkom is in China omdat de film te kritisch was.

Tenslotte laat hij een ruimte zien met rotsblokken op de grond en in de lucht planeten die aan draden hangen. Hier is een Hermes-reclame opgenomen. Hij laat ons op zijn telefoonschermpje de acteur zien en vraagt wie het is. Het blijkt een niet bestaand persoon te zijn, gecreëerd met AI. Die kant gaat het op met films. Steeds meer computer-gestuurd en –geanimeerd. Wie weet hoe lang een filmstudio zoals deze nog blijft bestaan.

Als uitsmijter gaan we met de hele groep een film maken. Onze gids ontpopt zich als een handige regisseur. Hij zet onze hele groep in twee rijen neer, pikt er een paar mensen uit die een opdracht krijgen: “Jij loopt daarheen en doet dat – dan doen jullie allemaal zó. Jij zit hier en hij neemt je mee dáár naartoe. Dan loop jíj hierheen en daarna jíj daarheen – en jullie doen weer allemaal zó.

Met die aanwijzingen moeten we het doen. De gids filmt het et zijn i-phone allemaal in één doorlopende take en dat gaat helemaal goed. Het levert een filmpje op dat we achteraf allemaal doorgestuurd krijgen, met een hoofdrol voor H. en mij en met sfeervolle muziek om het nog echter te maken. Een superleuke herinnering aan een leuke rondleiding.  En dan: naar alweer een filmlocatie: Aít Benhaddou, waar ons volgende hotel is. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rood fruit

Na twee weken fietsvakantie zetten we de fietsen weer in onze eigen schuur, laden de tassen af en maken koffie in onze eigen keuken. Tot z...