woensdag 28 oktober 2009

Bouwen


Vandaag doen de wolkenkrabbers hun naam eer aan. De dag begint met regen en de wolken blijven laag hangen. Ik stel het Empire State Building uit tot een dag met beter weer en neem de subway naar Upper West Side. Aan de Amsterdam Avenue zijn ze al vanaf 1892 een enorme kathedraal aan het bouwen: de Cathedral of St. John the Devine. Een paar keer per dag is er een guide tour en ik doe mee met die van 11 uur.

De bouw is een aaneenschakeling van verschillende meningen, architecten die tijdens de bouw doodgaan en opvolgers die het anders willen. Verder hangt de kathedraal aan elkaar van allerlei kleinere projecten, gefinancierd door rijke burgers die als dank hun naam vereeuwigd zien in steen. Ieder huurde z’n eigen architect in, zodat er veel verschillende stijlen te zien zijn.
Het ene glas-in-lood raam toont klassieke bijbelse taferelen, terwijl het andere abstract is. In weer een ander raam is een zinkende Titanic te vinden, ter nagedachtenis aan een meegezonken dierbare van een geldschieter. Ergens is een tafereeltje met een televisiescherm, want de bouw loopt door tot in de moderne tijd.
Midden in de kathedraal is een bonus: een tijdelijke expositie met schilderijen van een Joodse kunstenaar. Het zijn impressies van de Holocaust. Niet vrolijk, maar ik vind ze wel mooi.
Na de guide tour loop ik terug voor de schilderijen en vind onderweg ook een ladies restroom. Ook zoiets in deze stad: je hoeft nooit lang te zoeken naar een openbaar toilet (al zijn ze niet allemaal even fris). En nog nooit heb ik er ook maar een penny voor hoeven betalen.
Kom daar maar eens om in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Rood fruit

Na twee weken fietsvakantie zetten we de fietsen weer in onze eigen schuur, laden de tassen af en maken koffie in onze eigen keuken. Tot z...