zaterdag 16 januari 2016

Spullen verkopen via Marktplaats

Lego heeft veel mogelijkheden. Daarom was dat speelgoed dat we onze kinderen graag cadeau gaven toen ze klein waren, al is het duur spul. We vonden het zelf trouwens ook leuk om te helpen bouwen als ze iets nieuws gekregen hadden.  Intussen staat al die lego al jaren ongebruikt in en bovenop verschillende kasten. Af en toe zeggen we tegen elkaar dat er maar eens opruiming gehouden moet worden. Rond april vorig jaar (koningsdag, vrijmarkt) nam ik met zoon J. zijn voorraad bionicles door: een serie lego-figuren waar hij jarenlang intensief mee gespeeld heeft. Welke zijn compleet? Hebben we de verpakking (plastic bus) nog? Is er een bouwbeschrijving bij?
 


Van onderin een kast verhuisde de hele voorraad bionicles naar de ‘studeerkamer’, waar de complete exemplaren in hun bussen op een rijtje werden gezet en de incomplete plus allerlei losse onderdelen in een paar dozen ernaast. Op koningsdag hadden we ineens heel andere dingen te doen, dus bleef alles staan. Bovendien dacht ik dat we de grotere stukken beter via Marktplaats konden verkopen, omdat mensen op een rommelmarkt dingen van een euro verwachten, terwijl er bijvoorbeeld ook nog een dure, elektrische (lego)trein staat te verstoffen.

Een tijd gebeurde er niets. Toen besloot ik om dan toch maar eens een Marktplaats account aan te maken. Mijn enige ervaring tot nu toe met verkopen via Marktplaats, was een paar jaar geleden. Mijn dochter zette toen het spinnewiel te koop dat mijn moeder had nagelaten. Het werd gekocht door een IJslandse, die het kwam halen toen ze een paar dagen in Nederland was voor een congres. Ze zou het verschepen naar IJsland en ik vroeg haar verwonderd of dat haar aankoop niet erg duur zou maken. Het was voor haar tóch de moeite waard, zei ze. De vrouw was blij met het spinnewiel en bracht een potje kruidensmeersel mee dat hier nog steeds in de kast staat en waarvan niemand weet waar het eigenlijk voor is.

Ik bekeek het aanbod van lego en de prijzen die ervoor gevraagd worden en werd niet meteen enthousiast om de bionicles te verkopen. Die worden best veel aangeboden voor een paar euro per stuk. Dat kun je er op een rommelmarkt ook voor vragen en dat is veel directer. De elektrische trein zette ik erop en ook een wat zeldzamere bionicle met de mooie naam Takanuva. Er werd meteen veel naar gekeken, maar een serieus bod werd niet gedaan. Pas een paar weken later kwam er een mailtje van iemand die geïnteresseerd was in Takanuva. Kon ik die ook naar Italië sturen?


Er volgde een mailwisseling en een telefoongesprek. De koper was nu in Nederland, maar wilde de lego naar Italië gestuurd hebben omdat meenemen in het vliegtuig niet ging (beperkt bagage). Het versturen zou duurder zijn dat het ding zelf, maar dat gaf niet. Hij was een verzamelaar en wilde nog een detailfoto vanwege een bepaald belangrijk onderdeel dat niet mocht ontbreken. Het ontbrak niet en in goed vertrouwen maakte hij het bedrag over. Ik pakte de boel netjes in en bracht het naar het postkantoor waar ik een track en trace code kreeg die ik weer naar de koper doormailde.

Een hoop gedoe, maar ik merk dat ik het toch wel heel leuk vind als iemand echt blij is met wat hij van je koopt. Ik dacht aan mijn broer en schoonzus, die regelmatig op pad zijn om iets op te halen dat ze via marktplaats op de kop getikt hebben. En die zelf ook van alles zo verkopen. Ze hebben er al verschillende vrienden aan overgehouden. Door heel Nederland. Zet ik een keer iets te koop dan krijg ik kopers uit IJsland en uit Italië.  De trein staat er nog op en binnenkort zet ik er nog een paar dingen bij. Ik ben benieuwd waar mijn volgende koper vandaan komt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Doe-lijstje

Ineens is het warm buiten. De achterdeur open, koffie op het terras. H. gaat na die koffie op stap voor een stevige oefenwandeling. Echt vee...