zaterdag 13 februari 2016

Huilen met de wolven

Het is donderdagmorgen en ik loop van mijn werkplek naar studio 6, waar mijn kindertijdschrift vanmorgen opgenomen wordt. Vaste voorlezer B. is er al. Terwijl de technicus het computerprogramma ophaalt waar we in gaan werken, komt ook R. binnen. We praten een paar minuten bij en dan gaan de twee met hun draaiboek de opnamestudio in, terwijl ik naast de technicus in de buitenruimte achter het schuivenpaneel blijf zitten.

“Zijn jullie stemmen al wakker genoeg voor wat wolvengehuil?” vraag ik over de intercom. Ons themanummer gaat over wolven en al na drie zinnen staat in het draaiboek dat ze samen een
huilconcert nadoen.
“Het is nog wel vroeg,” vinden mijn lezers, maar ze zullen het proberen.
We starten de begintune van het tijdschrift en binnen een halve minuut huilen B. en R. de sterren van de hemel. Het brengt iedereen meteen in de stemming. De hele opname gaat vlot en in een lekker sfeertje. Informatie, verhalen en weetjes over wolven worden afgewisseld met tunes, muziekjes en opnames van echte wolvengeluiden.  

Het is leuk en verhelderend om een draaiboek te maken voor zeventig minuten audio over een thema. Ik weet nu bijvoorbeeld dat jonge wolven doof en blind geboren worden en dat ze het eerste half jaar van hun leven alles mogen en door de hele troep vertroeteld worden. Ook ken ik nu de mythe van Romulus en Remus, de stichters van Rome die door een wolvin gezoogd werden. Ik had de klok wel horen luiden, maar had geen idee hoe ze bij die wolvin terecht kwamen. En van het bestaan van wolfspinnen wist ik tot voor kort ook niets. (ze heten blijkbaar zo omdat ze net als wolven in troepen rondrennen)  Omdat de opname snel gaat, hebben we tijd om even te luisteren naar ‘De Dodenrit’ van Drs. P. Een opvoedkundig onverantwoord lied dat ik lekker toch in het themanummer stop.

Na de laatste, eenzame huil waarmee de opname eindigt, komen mijn lezers de studio uit. Ze leveren hun draaiboek in en we spreken af dat ze over vier weken het volgende nummer komen voorlezen. Dat gaat weer over een heel ander thema: Eerlijk en oneerlijk. Ik moet me er nog helemaal in verdiepen, maar over een week of vier weet ik alles van ethische dilemma’s, leugentjes om bestwil, leugendetectors en meer. Leerzaam werk heb ik toch!
 

1 opmerking:

  1. Deze daisy cd ligt nog op mijn stapel van te lezen tijdschriften ik ben erg benieuwd het zal vast wel een leuk nummer zijn zoals alle nummers van Klinkklaar.

    BeantwoordenVerwijderen

Tuinsafari

Eindelijk begint het zomer te worden. Vandaag schijnt de zon en als ik in m’n tuin rondloop, hoor ik het gezoem van bijen en andere insecten...