In de schuur vind ik een ring van oase die ik alvast in
een bak water leg en dan ga ik met een snoeischaar naar buiten. Zonder pardon
knip ik alle bruikbare takjes van de lelijke kerststruik, zodat ie nog veel
lelijker wordt. Ik breng ook een bezoekje aan de rozemarijn, waarin ik iets
voorzichtiger knip want die wil ik een beetje mooi houden. De klimop heeft
decoratieve uitgebloeide bolletjes in de aanbieding en voor een beetje kleur
(en geur) snij ik tenslotte sterretjes uit mandarijnenschillen.
Nu heb ik genoeg materiaal bij elkaar om een kerststuk te
maken. Gezellig.
Maar ik ben nog niet klaar met m’n kerst Doe Het Zelf
dag. We hebben ingrediƫnten in huis gehaald om dadelrollen te maken. Van die
lekkere zoete caloriebommen waarvan je dunne plakjes snijdt om bij een
kaasplankje te eten. Eerst kraak ik geduldig walnoten tot ik 100 gram blote noot
heb. Daar gaan dadels, gedroogde abrikozen en nog wat dingetjes door. De dadels
moeten in de keukenmachine tot een kleverige massa gehakseld worden en het is
een heel geknoei om dat spul te verwerken. Als alle zoetigheden door elkaar
gekneed zijn, ziet het tamelijk smerig uit. Ik rol er drie worstjes van, wat al
een iets beter beeld oplevert, maar ik moet zeggen dat kleur en structuur nog
steeds doen denken aan minder aantrekkelijke zaken. Dat maakt allemaal niet
uit, want als je er een plakje van geproefd hebt, wil je meer! Alleen moet het
eerst minstens 24 uur in de koelkast met rust gelaten worden, dus: afblijven.
Nu ben ik uitgeknutseld. Op een laag tafeltje staat het
kerststukje naar manda- en rozemarijn te geuren en in de koelkast liggen drie
dadelrollen te wachten tot ze gegeten mogen worden. Stress voor het Kerstdiner? Integendeel, ik vind het heel rustgevend, zo’n middagje voor de Kerst.
Mmmm, fijne ontspannen dagen!
BeantwoordenVerwijderen