Zeker vier kilo bramen heb ik al geplukt deze zomer. De eerste rijpe exemplaren vind ik altijd aan de ‘uiteinden’, daar waar nog maar enkele takken uitsteken en de bramen volop zon krijgen. Wat nu aan de beurt is om geplukt te worden, zit meer verborgen in de struik. Daar gaat wat voorbereidend werk aan vooraf.
Vlak voor de braamstruik groeit een acanthus, een stekelige schoonheid met elegante, roze-paarse bloemen die in lange aren opkomen. Omdat zowel de braam als de acanthus nogal uitbundig groeien, zijn ze dit jaar in een omhelzing terechtgekomen die problemen oplevert nu er geplukt moet gaan worden. Vandaag ga ik flink aan het snoeien. De bijna uitgebloeide bloemstengels knip ik rigoureus af en voorzichtig – met tuinhandschoenen aan – dump ik ze in de groenbak. Er mogen er een paar blijven staan, daar kan ik wel omheen.
De manshoge witte pluimen ereprijs verderop wijzen door regen, wind en vooral de vlijtig wevende haagwinde (piespotjes) alle kanten op. Om bij de bramen daarachter te komen, moet ik eerst orde in de chaos brengen. Ik zet een paar bamboestokken in de grond en vis voorzichtig de lange stelen van de ereprijs tussen de braamstruik uit. Hier en daar knip ik te enthousiaste uitlopers van de braam weg en ontwar ik de slierten haagwinde. Dan gaat er een touwtje om de niet geknakte ereprijspluimen.
Als dit bijna voor elkaar is, begint het te regenen. Goed voor de grond, die ondanks de grijze dagen van de afgelopen week behoorlijk droog is. Maar bramen plukken vlak na een regenbui … dat kun je eigenlijk het beste in een regenpak doen. Vooral als ze zo midden tussen het groen zitten.
Terwijl ik wacht tot de bui over is, zoek ik mijn recept voor bramenlikeur op en zet twee weckpotten klaar. Er gaat een beetje soda in en kokend water zodat ze straks echt goed schoon zijn voor gebruik. Dan kruip ik achter mijn laptop om een blogpost te schrijven. Deze.
En als dan een kwartier later de regen is opgehouden, draai ik gauw een eind aan mijn verhaal, want ik wil weer naar buiten. Ik gok op 1.5 kilo bramen. Genoeg voor twee flesjes likeur en een fles sap.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Vogels voederen
Ik zit aan de keukentafel noten te kraken en ik denk aan de vogels. De kraaien en kauwtjes die net als ik in de herfst bij de plaatselijke n...
-
Het is ongeveer 10 kilometer fietsen naar Sanguin en voor alle zekerheid doe ik een regenjas aan. Als ik er bijna ben, begint het zachtjes...
-
Er ligt een klein, hemelsblauw eitje in de tuin. Helemaal gaaf ligt het op een onbegroeid stukje grond. Mijn eerste opwelling is, het op e...
-
“Maak er eens een wat mooiere opstelling van”, zegt dirigent W. De alten wat meer naar links ja, en de sopranen een beetje naar voren… Geh...
Ik zou zeggen..Proost
BeantwoordenVerwijderenIk proost mee!
BeantwoordenVerwijderen