Onze appelboom heeft het weer goed gedaan dit jaar. Rond
de 120 appels van dat ene boompje vind ik een mooie oogst. Al halverwege
augustus hebben we ze binnengehaald, toen er regelmatig exemplaren onder de
boom lagen na een nacht met veel wind. Die valappels gingen meteen in de
appelmoes, samen met geplukte kneuzen, waar aan de boom al plekjes aan kwamen
of waar een vogel aan had gepikt. Ik ontdekte bij toeval dat die appelmoes ook
heel goed te eten is zonder suiker. Gewoon doordat ik vergat om het er in te
doen. Het is dan wel zaak om het niet lang te laten staan, omdat het zonder
suiker wel erg beperkt houdbaar is, maar dat is niet zo moeilijk.
Nu we al een paar weken appels, appelmoes en appeltaart
eten, is het duidelijk dat we de voorraad zo niet snel genoeg verwerken. Bovendien hebben we nog een andere fruitsoort
op ons bordje gekregen: de perenboom van de buren draagt een vracht aan
vruchten, die enthousiast door kraaien en eksters aangevallen worden. Dat is
niet zo erg, want ze pikken vooral in de peren die zó hoog hangen dat wij er
toch niet bij kunnen. Alleen beginnen nu de onderste peren te vallen als er
bovenin feest wordt gevierd. De buren zijn zelf geen enthousiaste pereneters.
Wat aan onze kant hangt, laten ze graag aan ons over. We hebben nu dus ook een
grote schaal met bijna-rijpe peren staan en er hangt nog veel meer om
binnengehaald te worden.
Op internet zijn heel wat manieren te vinden om fruit in
te maken. Deze week heb ik goedkope, zoete wijn gehaald om een recept uit te
proberen van ingemaakte peren in die wijn met kaneel, steranijs, gember en
sinaasappelschijfjes. Ik ben er nog niet aan toe gekomen, want eerst waren de
appels aan de beurt. Ik heb een enorme pan appelmoes gemaakt (met suiker) en
daarna kwam het experiment met appelchips. Drie platen vol flinterdunne
schijfjes appel staan op honderd graden droog te bakken. Een klein beetje
kaneel erover en verder niks. Ze beginnen na een uurtje al een beetje op te
krullen als echte chippies, maar dan duurt het zeker nóg een uur voordat ze
helemaal droog en knapperig zijn. Niet dat die chips nou echt een gat in de
voorraad slaan, want meer dan twee appels kun je op deze manier niet kwijt op
een bakplaat. Maar leuk is het wel. En lekker ook. De chipjes hebben een heel
geconcentreerde appelsmaak. Gezonder
snoep kun je toch bijna niet verzinnen.
bij mijn oma lagen op zolder partjes te drogen
BeantwoordenVerwijderenals ik daar logeerde was dat een lekker tussendoortje
o ja, die bleven wel zacht, zoals in tuttifrutti
BeantwoordenVerwijderenDat is natuurlijk veel milieuvriendelijker. Maar crispy zijn ze wel erg lekker!! (ik stel me voor dat de zolder bij je oma sterk naar appels rook)
BeantwoordenVerwijderenMmm, heerlijk, lijkt me dat!
BeantwoordenVerwijderen