zaterdag 21 november 2015

Likeurtje bottelen

We hebben met vrienden een eetafspraak gemaakt voor vandaag. Toen ik het op de weekkalender zette, zag ik dat dit weekend de bramenlikeur klaar is. Die staat vanaf half augustus in een donkere voorraadkast te wachten tot ie gezeefd en gebotteld mag worden. Leuk, dan kunnen we die meteen met z’n allen proeven.
Gisteravond haalden we de weckpot tevoorschijn, half gevuld met een drabbig geheel van bramen, opgeloste suiker, een vanillestokje en brandewijn. Toen we het mengsel net in de pot hadden gedaan, ging ik af en toe even roeren. Het duurde weken voordat er niets meer te zien was van de laag suiker. Na verloop van tijd dacht niemand meer aan de bramenlikeur in wording. Tot ik dus de genoteerde datum op de kalender terugzag.
Voorzichtig goten we de vloeistof door een fijn zeefje. De verlepte bramen bleven achter in de weckpot. De likeur paste precies in de groene fles waar ooit Becherovka in heeft gezeten. Ik was nieuwsgierig genoeg om meteen een beetje te proeven en het smaakt helemaal niet gek. Mijn dochter vroeg hoeveel procent alcohol er in het drankje zat en tja, daar had ik niet meteen een antwoord op.
Ik weet dat er in de gebruikte brandewijn 30% zit. Met de andere ingrediĆ«nten verdun je dat natuurlijk, maar komt er ook weer alcohol vrij als je zo’n fruit met suiker mengsel een tijd laat staan? Op internet vond ik een ingewikkeld uitgelegde formule die er op neerkwam dat de hoeveelheid alcohol gelijk blijft en dat dus het percentage omlaag gaat als je er andere dingen bij doet. In de praktijk: de totale hoeveelheid ingrediĆ«nten is drie keer zo veel als de hoeveelheid brandewijn. Dus moet je het percentage delen door drie. Mijn bramenlikeur bevat ongeveer 10% alcohol.
Dit betekent dat het niet superlang houdbaar is, wat weer de conclusie met zich mee brengt dat het helemaal niet erg is als het flesje vanavond leeg gaat. Behalve dat we lekker voor onze gasten gaan koken, zetten we ook de borrelglaasjes klaar. Proost.

Recept bramenlikeur:
250 gram bramen
250 gram suiker
250 ml. brandewijn
1 vanillestokje


Was de bramen voorzichtig en doe ze in een glazen pot. Verdeel de suiker er overheen en giet daarna de brandewijn erbij. Doe er een (half) vanillestokje of een zakje vanillesuiker bij. Zet de pot op een donkere plek, roer in de eerste weken een paar keer door en vergeet hem dan. Noteer op een kalender of in je agenda wanneer er drie maanden om zijn. Dan kun je de likeur door een fijne zeef in een fles gieten. (Je kunt voor het zeven ook een koffiefilter gebruiken)

1 opmerking:

Doe-lijstje

Ineens is het warm buiten. De achterdeur open, koffie op het terras. H. gaat na die koffie op stap voor een stevige oefenwandeling. Echt vee...