“Ik heb een reuzenbovist gevonden.”
H. komt terug van de Gamma, waar hij een nieuwe kettingzaag heeft gekocht. Terwijl hij het ding uitpakt, vertelt hij waar de eetbare bal staat. Reuzenbovisten zien eruit als een witte voetbal en zijn niet te verwarren met andere, misschien giftige paddenstoelen. Je komt ze niet elke dag tegen en we besluiten het ding te gaan oogsten.
Een uurtje later fietsen we er naartoe. Gelukkig heeft er nog niemand een schop tegen gegeven. Deze reuzenbovist is van ons! Je kunt zo’n ding niet lang bewaren en we passen meteen ons eetplan aan.
Wat doe je met zo’n
mega-champignon met een doorsnee van ca. 15 centimeter? We snijden hem
in plakken van ongeveer een cm. dik. Die gaan eerst even door een badje
van geklutst ei met sojasaus, dan door de paneermeel en daarna in de
koekenpan. Over de gebakken plakken kruimelen we wat geitenkaas.
Met
z’n tweeën hebben we genoeg aan de reuzenbovist, met daarbij bietjes
uit de oven die ik vrijdag uit de voedselboomgaard heb meegenomen. Mmmm,
er gaat niets boven een maaltijd met zelf geplukte ingrediënten! Het
glas wijn dat we erbij drinken is dan weer gewoon uit een gekochte fles.
Maar het smaakt er prima bij.
Proost.


Geen opmerkingen:
Een reactie posten