vrijdag 31 juli 2020

Mooie dingen maken

Op donderdagavond kijken H. en ik af en toe samen naar The Restorers. Het is een programma waarin steeds een paar voorwerpen worden aangedragen die in principe heel waardevol zijn, maar oud en flink beschadigd. Een designmeubel, een koffer uit de 19e eeuw, een marmeren beeld waar een arm af is… dat soort dingen.

Elk voorwerp gaat naar de expert van dienst om opgeknapt te worden en zo zie je in een uurtje een afgeragde kapotte kist veranderen in een museumwaardig ding, een doorgezakte bank wordt een prachtstuk dat je in je kamer wilt hebben en een zielig stuk schroot wordt opgelapt tot een fraai hekje.
Ik vind het mooi om te zien hoe mensen iets van de schroothoop redden en omtoveren tot iets prachtigs.

De restaurateurs van het programma hebben allemaal vele jaren ervaring en zijn helemaal gespecialiseerd in hun vak. Als ik ernaar heb gekeken, krijg ik altijd zo’n zin om iets moois te maken. Maar om te doen wat zij doen moet je keuzes maken. Eén ding waar je supergoed in wordt.

Ik kan nooit kiezen. Ik wil zelf kleding maken, maar ook zingen, schrijven, audio bewerken, tekenen, lekker koken en als het zo uitkomt een stoel repareren. Dus zal ik genoegen moeten nemen met bescheiden projecten. Een uit elkaar gevallen dolce & gabana koffer zal ik niet kunnen repareren, maar ik kan wél voor mijn collega een paar modieuze mondkapjes maken. Of een vel unieke etiketten voor op de potten eigengemaakte jam.
Of een stukje schrijven. Zoals dit. Ook leuk toch?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Artificiële Intelligentie

‘Vind je het leuk om nog één keer mee te werken aan een special?’ vraagt mijn collega A. Een paar keer per jaar maken we een audiospecial ov...