Ook van kant-en-klare kruidenmixen word ik niet enthousiast. Je gebruikt altijd maar een beetje van wat er in een verpakking zit en ons ‘kruidenkastje’ puilde op een gegeven moment uit van de potjes, zakjes en bakjes met tacokruiden, mexicaanse mix, cajunmix, grillkruiden, kipkruiden enzovoort.
Behalve dat het vervelend is dat de mixen vaak zo lang blijven liggen dat ze hun kleur en smaak verliezen, vraag ik me af wat er eigenlijk in zit. Zijn dat niet gewoon kruiden die ook in mijn kastje staan?
Vanmiddag haalde ik de zware, gietijzeren vijzel tevoorschijn om curry madras te maken. Er gaat korianderzaad in, komijnzaad, zwarte peperkorrels en nog tien andere ingrediënten. Een minuut of tien ben ik bezig de zaden en korrels fijn te stampen en te wrijven en het gaat steeds lekkerder ruiken in de keuken. Behalve dat het goedkoper en lekkerder is dan een gekochte mix, geeft het veel meer voldoening om het zelf te maken.
In mijn kruidenkastje is het nog steeds een zooitje; ik sta liever als een heks mijn kruidenmengsels te brouwen dan die kast netjes op te ruimen en schoon te maken. Maar op een goeie dag kieper ik in één keer alle kant-en-klaar potjes in de vuilnisbak. Die gaan we toch niet meer gebruiken.
Jammer van die mixen dat uit-elkaar-halen geen optie is, waarschijnlijk.
BeantwoordenVerwijderen