zondag 8 mei 2016

Stampen en wrijven tot de hele keuken geurt


Ik koop heus wel eens een diepvriespizza als het zo uitkomt, maar over het algemeen ben ik niet zo’n fan van kant-en-klaar voedsel. Waarom zou je bijvoorbeeld gesneden sla kopen of gesneden champignons… er gaat een hoop vitamine verloren en het is een karweitje van niks om het zelf te snijden. Met alle pakjes en zakjes in de supermarkt zou je haast vergeten hoe voedsel groeit.

Ook van kant-en-klare kruidenmixen word ik niet enthousiast. Je gebruikt altijd maar een beetje van wat er in een verpakking zit en ons ‘kruidenkastje’ puilde op een gegeven moment uit van de potjes, zakjes en bakjes met tacokruiden, mexicaanse mix, cajunmix, grillkruiden, kipkruiden enzovoort.
Behalve dat het vervelend is dat de mixen vaak zo lang blijven liggen dat ze hun kleur en smaak verliezen, vraag ik me af wat er eigenlijk in zit. Zijn dat niet gewoon kruiden die ook in mijn kastje staan?

Een tijdje geleden besloot ik dat het genoeg was met de mixen. Ik wilde iets klaarmaken waar ik seasoning mix voor nodig had. Dat kun je kopen in kleine zakjes, maar toen ik op het zakje keek wat de ingrediënten waren, bleken het stuk voor stuk dingen te zijn die ik al in huis had. Vanaf dat moment maak ik mijn kruidenmixen zelf. Ik heb ontdekt dat er op de site Tallsay goede recepten te vinden zijn en het is echt leuk om zo’n mengsel te maken.

Vanmiddag haalde ik de zware, gietijzeren vijzel tevoorschijn om curry madras te maken. Er gaat korianderzaad in, komijnzaad, zwarte peperkorrels en nog tien andere ingrediënten. Een minuut of tien ben ik bezig de zaden en korrels fijn te stampen en te wrijven en het gaat steeds lekkerder ruiken in de keuken. Behalve dat het goedkoper en lekkerder is dan een gekochte mix, geeft het veel meer voldoening om het zelf te maken.

In mijn kruidenkastje is het nog steeds een zooitje; ik sta liever als een heks mijn kruidenmengsels te brouwen dan die kast netjes op te ruimen en schoon te maken. Maar op een goeie dag kieper ik in één keer alle kant-en-klaar potjes in de vuilnisbak. Die gaan we toch niet meer gebruiken.

1 opmerking:

  1. Jammer van die mixen dat uit-elkaar-halen geen optie is, waarschijnlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Artificiële Intelligentie

‘Vind je het leuk om nog één keer mee te werken aan een special?’ vraagt mijn collega A. Een paar keer per jaar maken we een audiospecial ov...