dinsdag 29 december 2020

Brave burgers

Sinds hij zijn master Japans heeft gehaald, woont onze zoon J. weer officieel bij ons. Zijn studentenwoning in Leiden zou hij nog een half jaar hebben kunnen huren, maar omdat hij geen inkomen heeft, besloten we samen dat het zo handiger is. Ruimte genoeg bij ons.

Eigenlijk was hij tijdens het maken van zijn scriptie ook meer hier dan in Leiden, vooral nadat de corona heen en weer reizen ingewikkelder maakte. En omdat J. altijd al bijzonder sober leeft, had hij het laatste half jaar aardig wat overgehouden van zijn maandelijkse toelage. Dat bleek een probleem bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Te veel geld op z’n rekening.

Het leek logisch om dat geld dan maar te gebruiken voor het afbetalen van een deel van zijn studieschuld, maar dat was dus niet de bedoeling. De gemeente merkte dit aan als een onverantwoorde uitgave. Bestraft met het opnieuw voorlopig weigeren van een bijstandsuitkering. Gelukkig is het voor ons geen probleem om er een kostganger bij te hebben.
Na een paar maanden straf heeft de gemeente besloten dat hij nu dan toch in aanmerking komt voor bijstand. Maar sinds vandaag vragen we ons af of hij nu eigenlijk nog met ons mee mag eten of dat ie dan in overtreding is…

Want in verschillende media verscheen het bericht dat een Nederlandse vrouw met een bijstandsuitkering 7000 euro moet terugbetalen aan de gemeente. Haar moeder had namelijk eens per week boodschappen voor haar gedaan en ze had verzuimd dit bij de gemeente te melden.

Het valt niet mee om je aan de regels te houden als die regels zo onlogisch zijn: het afbetalen van een schuld is een onverantwoorde uitgave en een moeder die je extra eten toestopt is verkeerd bezig. Zullen we voorlopig dan maar met de gordijnen dicht eten? Of komt de gemeente dan via de bonuskaart van Appie achter mogelijk frauduleus gedrag? En hoe zit het met dat spontane cadeautje dat we onze kinderen onlangs gaven? Mocht dat eigenlijk wel?
De treurige les die we hieruit kunnen trekken is dat je als brave burger een ander maar beter niet teveel kunt toestoppen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Puzzelen met stofjes

Een legpuzzel maken vind ik leuk (zie Jig saw ), maar dít is nog veel leuker: van kleine restlapjes stof puzzel ik patroondelen in elkaar vo...