vrijdag 18 december 2020

Money for Nothing

 

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, de tv-programma’s waarin oude spullen worden gekocht, opgeknapt, gerepareerd, veranderd in iets heel anders of alleen maar schoongemaakt en verkocht.

In het Nederlands hebben we nu (op RTL) De repair shop, waarin stiekem een oud, uit elkaar vallend object met grote emotionele waarde voor iemand in z’n oude glorie wordt hersteld. Tranen van ontroering gegarandeerd.

Maar al veel eerder ontdekten we op buitenlandse kanalen programma’s als ‘The American Pickers’, Salvage Hunters, Salvage Dawgs, The repairers en Money for Nothing. Allemaal programma’s waarin oude spullen worden gered van de vuilnisbelt.

In Money for Nothing wel heel letterlijk: de ‘presentator’ loopt rond bij een afvalbrengstation en spreekt mensen aan die bezig zijn iets weg te gooien. Een gammel kastje, een afgeragde stoel, een roestige lamp enz. Per programma worden drie voorwerpen van de ondergang gered en door verschillende handige personen aangepakt. Die maken er iets prachtigs van dat verkocht wordt. De gemaakte winst wordt langsgebracht bij de eigenaar die het voorwerp eigenlijk kwam weggooien.
Regelmatig kijken we samen een aflevering, want we vinden het allebei leuk om te zien hoe van ouwe zooi iets moois gemaakt wordt. Bij mij beginnen daarna altijd m’n handen te jeuken om zelf iets met m’n handen te gaan doen.

“Heb jij dat niet?” vraag ik aan H. “Dat je dan ook zo’n zin krijgt om iets te gaan maken. Liefst van oud spul dat ergens ligt te verstoffen?”
“Ja, dat heb ik ook wel.”
“Waarom doen we het dan niet? We hebben best wat spullen in de schuur liggen om mee aan de slag te gaan.”
“Hm ja, dat kunnen we wel een keer doen,” zegt H. en dan gaat ie weer op de bank voor de tv zitten om nog een aflevering van Salvage Dawgs te kijken.
Jaja, het is wel duidelijk van wie het initiatief moet komen. Maar ergens in deze saaie lockdownweken gaat het ervan komen. Let maar es op. En als het project succesvol wordt, schrijf ik er misschien nog een stukje over ook.

(H. protesteert. En eerlijk is eerlijk: in de afgelopen weken heeft ie wel het een en ander opgeknapt in huis. Maar de conversatie hierboven is waargebeurd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Doe-lijstje

Ineens is het warm buiten. De achterdeur open, koffie op het terras. H. gaat na die koffie op stap voor een stevige oefenwandeling. Echt vee...