vrijdag 14 april 2023

Goedbedoeld

gestileerde klaver vier (vier groene, hartvormige blaadjes aan een steel)
De afgelopen week monteerde ik voor m’n werk een interview met een man die in korte tijd door een oogaandoening zijn zicht grotendeels was kwijtgeraakt. In het tijdschrift Zienswijs, waarvan ik eindredacteur ben, hebben we elke maand twee interviews, vaak met mensen die blind of slechtziend geworden zijn. De verhalen zijn altijd weer anders. Sommigen zijn jaren lang compleet uit het lood geslagen, anderen leren tamelijk blijmoedig met hun slechtziendheid omgaan. Deze man had het erg moeilijk gehad, maar gaat nu op pad als ‘motivational speaker’.

Zijn verhaal is interessant. Hij heeft jaren in de zorg gewerkt en maakt nu de andere kant mee; geen zorgverlener meer, maar zorgontvanger. En vanuit dit perspectief ziet hij wat hij vroeger verkeerd deed. ‘Ik ben niet zo van de medicatie,’ vertelt hij, ‘dus als een patiënt erg druk in z’n hoofd was, ging ik liever een eind met hem wandelen. Maar deed ik dat omdat het goed voor hém was of omdat ík dat wilde?’ Tegenwoordig maakt hij voortdurend situaties mee waarin anderen denken te weten wat goed voor hem is. ‘Ik kan niet meer voetballen met m’n vrienden en nu proberen ze met alle geweld een andere sport voor me te vinden. Maar dat hoef ik niet. Ik mis het voetballen met m’n vrienden!’ 

Ik moest aan het interview denken toen ik bij m’n vriendin N. was. Ze hadden voor het hele gezin een Klavervier-pas van de gemeente gekregen; een pasje waarmee mensen met een uitkering bij bepaalde winkels voor een bepaald bedrag dingen kunnen kopen. Er waren best veel mogelijkheden, maar na een tijdje scrollen en zoeken zuchtte N. dat ze liever gewoon geld had gekregen dat ze kon gebruiken voor dingen die ze nodig heeft. Luiers bij het Kruidvat, een waterkoker bij Blokker. Díe winkels doen niet mee aan de Klavervier-pas.

Het lijkt een open deur om als je iemand wilt helpen, eerst te vragen wat die persoon nodig heeft. Maar het gebeurt maar al te makkelijk dat je met al je goede bedoelingen het doel voorbij schiet. En daar kom je soms dus pas achter als je zelf degene bent die hulp van anderen goed kunt gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Asielzoekers om de hoek (deel 2)

   [Asielzoekers om de hoek deel 1] Donderdagavond tegen half acht loop ik door een miezerbuitje naar de hoek van de straat. Bij de schoolwo...