zondag 17 december 2017

Het oplossen van een moord


We kennen onze vrienden al bijna 20 jaar. Onze kinderen zaten bij elkaar in de klas op de basisschool en speelden samen. Ook toen de jongens al lang niet meer gehaald of gebracht hoefden te worden, bleven we elkaar opzoeken. We delen allemaal een voorliefde voor woorden, taal en oeverloos geouwehoer, en houden ook allemaal van wijn en lekker eten.

Toen we het nieuwe spel ‘Sherlock Holmes’ kochten, waarin je met z’n allen een misdaad moet oplossen, leek het ons een goed idee om dat samen met hen te spelen. Voorafgegaan door lekker eten en wijn natuurlijk. Hoewel de kleine jongetjes van vroeger inmiddels grote mannen zijn, die allemaal studeren en op kamers wonen, kwamen de twee zonen mee. Ze waren het weekend thuis.
Het eten moest dus niet alleen lekker zijn, maar ook véél. H. en ik bedachten een hoop leuke gerechtjes en leefden ons uit in de keuken. En onze gasten deden de maaltijd eer aan. Zeven mensen aan tafel voerden voortdurend minstens drie gesprekken en soms deed ik er – vanuit het midden -aan twee tegelijk mee. Druk en gezellig.

Toen we ons gezelschapsspel tevoorschijn haalden, besloot de jeugd dat zeven spelers te veel zou zijn voor één misdaad. Het voorstel om in twee groepen twee verschillende misdaden op te lossen, stuitte op praktische bezwaren. Dus de jongens vertrokken naar het andere adres en lieten het raadsel van de moord op Courtney Allen aan ons over.

Bij het Sherlock Holmes spel, speel je niet tegen elkaar, maar samen. Wie een hekel aan lezen heeft, kan beter niet meedoen, want er moeten flinke lappen tekst gelezen worden (in het Engels). Eerst wordt verteld wie waar wanneer vermoord is en nog wat bijzonderheden. Dan moet je op zoek naar aanwijzingen. Ook leeswerk. Op een kaart van Londen in de 19e eeuw kun je relevante plaatsen opzoeken en uit kranten uit achttienzoveel is aanvullende informatie te halen.

Dit is geen typisch bordspel, geen dobbelstenen en geen geluk, het is een test van je mentale kracht,” staat in de spelbeschrijving. Om een uur of 12 is onze mentale kracht een beetje opgebruikt en gaan we kijken of we de juiste moordenaar te pakken hebben. JA, het klopt. Het slechte nieuws is, dat we wel érg veel aanwijzingen nodig hadden en dat we ook een hele verhaallijn gemist hebben. Maar nu snappen we wel hoe het spel in elkaar zit en hoe je het beter kunt aanpakken.

Er zijn nog negen andere misdaden op te lossen en over een paar dagen is het kerstvakantie. We hoeven ons niet te vervelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Puzzelen met stofjes

Een legpuzzel maken vind ik leuk (zie Jig saw ), maar dít is nog veel leuker: van kleine restlapjes stof puzzel ik patroondelen in elkaar vo...