vrijdag 4 maart 2022

Superhelden

Als je met je fiets onderuit gegaan bent en met een dik oog en minstens één gekneusde rib al een paar avonden niet veel meer doet dan voor de tv hangen … dan valt het extra op:
In een netflix serie wordt een agent een paar keer voluit in z’n zij geschopt, bijna neergeschoten maar gelukkig nog net gered. Even later doet hij zonder een krimp te geven mee met een volgende heldhaftige actie.
In een film gaat iemand met z’n hoofd dwars door een ruit en belandt hard op de grond. Na nog een keer omrollen staat hij op om weer soepel door de kapotte ruit naar binnen te springen.

Het gebeurt best vaak dat de held van een film of serie allerlei heftige val- en vechtpartijen doorstaat waarna hij (meestal zijn het mannen) er dan soms wel een tijdje gehavend uitziet, maar niet moeizaam kreunend overeind komt uit z’n stoel of bij elke onverwachte beweging in elkaar krimpt.

Natuurlijk, het zijn maar films… Maar daardoor vergeet je soms hoe kwetsbaar een mens is. Er hoeft niet veel te gebeuren of je bent beschadigd. Eén keer met m’n gezicht op het harde wegdek en ik ben een paar dagen tot weinig in staat. Gelukkig kan ik rustig bijkomen in een comfortabel huis.

In de krant zag ik een foto van een Oekraïense vrouw met een bebloed gezicht en verband om haar hoofd. Ze raakte gewond bij een luchtaanval op het appartementencomplex waar ze woonde. Olena Kourilo heet de vrouw. Ze heeft geen huis meer om rustig bij te komen. Net als veel anderen om haar heen.
Gewone mensen zoals wij. Of toch superhelden die weer opstaan en verder gaan alsof er niets aan de hand is? Waarschijnlijk dóe je dat gewoon als je geen andere keuzes hebt. Maar dat wens je toch niemand toe…


1 opmerking:

  1. "Vreselijk, zo niet te bevatten dichtbij", denk ik zittend op de bank in mijn warm huis, en mijn maag gevuld..wat hebben wij het goed.. giro 555

    BeantwoordenVerwijderen

Artificiële Intelligentie

‘Vind je het leuk om nog één keer mee te werken aan een special?’ vraagt mijn collega A. Een paar keer per jaar maken we een audiospecial ov...