zaterdag 7 januari 2023

 Apple watch

arm met apple-watch waarop een rode ring, daar binnen een gele ring en daar weer binnen een (gedeeltelijk gevulde) blauwe ring
Piep-piep.
H. staat op van de  bank, waar hij een boek ligt te lezen. Volgens zijn apple-watch is het tijd om een minuut te staan. Het horloge houdt bij hoeveel hij beweegt, traint en staat. Voor elke activiteit is in het schermpje een gekleurde ring te zien die zich tijdens de dag steeds meer vult. Als van een kleur de ring helemaal vol is, komt er als beloning een soort vuurwerk-explosie in beeld.

Vaak zie ik H. aan het eind van de dag tevreden naar z’n horloge kijken. ‘Ha, alle doelen gehaald!’ Soms loopt ie nog even fanatiek heen en weer om het laatste rondje vol te maken. Maar als ’s avonds om een uur of elf een piepje zegt dat het bedtijd is, negeert ie dat. Dan gaat ie rustig nog een uurtje de krant lezen. Gelukkig, hij wordt niet helemaal door google geregeerd.

De apple-watch is een impuls-aankoop op afstand. Een paar weken geleden was dochter E. in New York. De dag voordat ze terug zou komen, belde ze H. op met de mededeling dat ze in de apple shop stond, waar een soort black Friday sale aan de gang was. Of ie nog iets wilde hebben. Zelf had ze net een nieuwe watch gekocht. ‘Ik wil er ook wel één,’ zei H prompt. En zo geschiedde.

En waar ik al jaren regelmatig ’s morgens vraag of hij meedoet met een workout (zie: personal coach) en het antwoord vrijwel altijd ‘nee’ is, wordt er nu ineens fanatiek gewandeld, op de trap heen en weer gerend, gefietst en elk uur gestaan. Ik heb er gemengde gevoelens over. Aan de ene kant is het fijn dat H. gezond bezig is, maar ik hou niet zo van zo’n device dat allerlei informatie over je opslaat.

Piep-piep, hoor ik vanaf de bank. H. staat op en komt vragen of ik zin heb in een spelletje. Ja hoor, gezellig. Even m’n blogpost plaatsen en dan kom ik. Kan hij intussen nog even een minuut staan om z’n blauwe rondje helemaal rond te maken.  

2 opmerkingen:

  1. Opstaan voor z’n horloge. Ik doe het ook! Maar ik begrijp dat je liever hebt dat hij opstaat voor jou. Dat doet hij vast en zeker ook wel eens. Maar nee, niet 12x per dag waar je bij bent. Ik begrijp de jaloezie. Je bent zelf een appel, dus aan de naam kan het niet liggen. Koop er zelf ook 1. Het is leuk, maar ik vind het aan de andere kant sneu dat ik daardoor het oude, goed lopende opwindhorloge van mijn vader nooit meer gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je voor de tip (koop er zelf ook 1), maar ik hou het liever bij een horloge dat zich alleen maar met de tijd bemoeit. Jammer van het horloge van je vader. Misschien kun je het als sieraad aan je andere pols dragen.

    BeantwoordenVerwijderen

Tuinsafari

Eindelijk begint het zomer te worden. Vandaag schijnt de zon en als ik in m’n tuin rondloop, hoor ik het gezoem van bijen en andere insecten...