dinsdag 1 augustus 2023

Theo Maassen een geweldige interviewer?

Ben ik nou gek? Iedereen is helemaal enthousiast over Theo Maassen als interviewer bij Zomergasten.
Ik niet.
Ik heb helemaal geen hekel aan Theo Maassen, maar ik begrijp niet wat er zo goed zou zijn aan zijn manier van interviewen. De eerste avond met kosmoloog Thomas Hertog haakte ik na een half uurtje af. Misschien omdat zwarte gaten en het heelal te groot zijn voor mijn brein. Maar het helpt ook niet dat Maassen zijn gast niet echt vragen stelt, maar zich vooral samen met hem verwondert over de kosmos.

De tweede aflevering probeer ik het opgewekt opnieuw. Cameraman Hoyte van Hoytema lijkt me interessant. Ik denk aan de serie ‘De kijk van Koolhoven’, waarin regisseur Martin Koolhoven een kijkje in de keuken van het filmen geeft. Zelfs de aflevering over horrorfilms, niet mijn favoriete genre, vond ik leuk om naar te kijken. Ik ben dus benieuwd wat een cameraman te vertellen heeft.

Verkeerde verwachtingen?
Het gesprek tussen Maassen en Hoytema heeft wat mij betreft een hoog ‘ouwe jongens krentenbrood’ gehalte. Samen knikken en het eens zijn over films die ze allebei geweldig vinden maar waarvan ik nog nooit gehoord heb. Over een zojuist bekeken scène die zo fantastisch gefilmd is. Maar waaróm is ie zo fantastisch? Daar wil ik graag meer over weten.

Van Koolhoven legt tijdens een shot op een druk station haarfijn uit hoe de aandacht van de kijker meteen naar één vrouw in die menigte getrokken wordt. Hoe de camera met een paar mensen mee een trap op gaat en meezwenkt vanuit juist de persoon met wie we mee moeten kijken. Welk effect een bepaalde belichting heeft.

Hoytema legt niks uit en Maassen vraagt ook niks. Het is een gesprek, geen interview. Niks mis met een gesprek, maar ik dacht eigenlijk dat de insteek van Zomergasten toch was dat de gast van de avond op z’n specialisme bevraagd wordt. In een interview.

Volgende keer is Khadija Arib de gast. Ik ga het vast nog een keer proberen. Misschien dat Theo Maassen in een interview met een politica minder geneigd is om er een mannen-onder-elkaar gesprek van te maken. Misschien gaat ie echt vragen stellen. Ik ben benieuwd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Patsvrouw van het jaar

Op zoek naar iets anders kom ik boven in een boekenkast een oud dagboek tegen uit de tijd dat de kinderen 11 en  8 waren. Ik blader er een t...