donderdag 10 november 2011

Met losse handen

Vanwege een hielblessure heb ik m´n hardloopschoenen een tijdje in de kast gezet. Om een beetje conditie te houden ga ik regelmatig een rondje fietsen. Vandaag trap ik in een stevig tempo over de dijk langs de Waal. Het is een mooie dag en ik kom veel collega-fietsers tegen. Bedaarde ouderen, snelle racers, een gezin en dan een hele sliert twee-aan-twee fietsers met los daar achteraan een man met losse handen.
Hij is jong, een twintiger zo te zien, en zit ontspannen op de fiets met z’n armen over elkaar. Het is me al vaker opgevallen dat mannen dat wel eens doen: fietsen zonder hun stuur vast te houden. Vaak zijn het pubers, maar ook volwassen en zelfs wel eens oudere mannen zie je fietsen met hun handen losjes hangend langs hun zij of, zoals deze, over elkaar gevouwen.
Vrouwen doen dat nooit, ik moet tenminste de eerste nog tegenkomen. Zelf heb ik het wel eens geprobeerd, maar na een paar meter heb ik m’n stuur al weer vast, want het wil alle kanten op.
Waarom fietsen mannen met losse handen?
Is het om stoer te doen? Bij scholieren misschien, als ze het net onder de knie hebben; maar het exemplaar van vandaag maakt zich duidelijk niet druk over mogelijke toeschouwers. En een week of wat geleden fietste ik een paar kilometer lang áchter iemand die z’n handen languit naar beneden liet hangen en er af en toe flink mee wapperde. Het zag er een beetje vreemd uit en zeker niet stoer.

Als ik weer thuis ben, google ik zonder veel verwachtingen op “zonder handen fietsen”. Het levert meer hits op dan ik dacht, waaronder een opmerkelijke discussie op een wielrenforum. “Als je zonder handen je fiets in balans kunt houden en besturen, beheers je je fiets. Als je je fiets niet beheerst, zal het niet lukken”, schrijft een hartstochtelijk voorstander van het kunstje.
Daar is mijn antwoord: het is een kwestie van beheersing, van macht. Vooral een mannending blijkbaar. Dient zich in mijn hoofd meteen een volgende vraag aan: zouden vrouwen aan de top dan misschien vrouwen zijn die regelmatig met losse handen fietsen?
Een leuke om uit te zoeken!

1 opmerking:

Doe-lijstje

Ineens is het warm buiten. De achterdeur open, koffie op het terras. H. gaat na die koffie op stap voor een stevige oefenwandeling. Echt vee...