zaterdag 11 februari 2012

Scharrelvarken

Bij de slager kopen we een vleespakket. Het varken waar het vlees van komt, heeft drie en een half jaar tamelijk vrij rondgelopen. “Op dat veldje voorbij het sportcomplex, waar ’s zomers die pompoenen staan”, legt de slager uit. Een echt scharrelvarken dus.
Als ik alleen woonde, zou ik misschien vegetariër zijn. Samenlevend met een groot liefhebber van vlees vind ik dit een aanvaardbare tussenweg: niet elke dag, en geen kiloknallers.
Als we thuiskomen stoppen we het vlees in de vriezer en H. zet koffie. Ik blader de krant door en lees een stukje over de rechtszaak van vijf orka’s tegen Seaworld. “De orka’s beroepen zich op het 13e amendement van de Constitutie van de VS die mensen beschermt tegen slavernij. Dieren zouden dezelfde bescherming moeten krijgen als mensen”.
Ik denk er een tijdje over na. Orka’s zijn slimme dieren. Maar niet slim genoeg om die rechtszaak zelf aan te spannen. Dat doet PETA voor hen, een groep strijders voor dierenrechten.
Varkens zijn ook slimme dieren. Ongetwijfeld zal PETA ons moordenaars vinden, met ons vleespakket. Nou ja, we hebben het varken niet zelf omgebracht. De slager is de moordenaar. Wat maakt dat van ons? Als je een gestolen fiets koopt, ben je een heler. Wat ben je als je een vermoord dier eet?
Een rechter die Seaworld schuldig verklaart aan slavenhouderij, moet daar wel over nadenken. Het schept nogal een precedent. Als de orka’s winnen, betekent dat een grote verandering voor het menselijke eetpatroon. Dieren die dezelfde bescherming krijgen als mensen, mogen niet in slavernij gehouden worden, dus zéker niet gedood en opgegeten. Afgelopen met de kotelet, de biefstuk, de filetjes en de lendenlappen. Geen drumsticks meer, geen gehaktbal, geen spareribs of saucijs.
Natuurlijk mag melk dan ook alleen nog maar als de koe die zelf aanbiedt. En eieren leggen is ook slavenarbeid, dus ook omeletjes zijn verleden tijd.
Ik vraag me af of de mensen van PETA een plan hebben om deze wereldwijde veranderingen in goede banen te leiden.
Want waar moeten al die plotseling vrijgelaten kilokippen, kistkalveren en vleesvarkens heen? Hebben we genoeg eten als onze dierslaven vrijgelaten zijn? Wordt het geen puinhoop in de wereld?
Gelijke rechten voor mens en dier...
In afwachting van de gerechtelijke uitspraak eten we de komende weken het vlees van ons scharrelvarken maar wel op. Dat varken kan toch niet meer gered worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Doe-lijstje

Ineens is het warm buiten. De achterdeur open, koffie op het terras. H. gaat na die koffie op stap voor een stevige oefenwandeling. Echt vee...