“Waarom liggen er zo verschrikkelijk veel wortels in de
koelkast?”
Ik hou met mijn ene hand een zak bospeen omhoog en met mijn
andere een zak winterwortels. En dan ligt er ook nog een dikke losse wortel uit
een vorige zak onderin de groentela.
“O sorry”, zegt E. “Dat is mijn schuld. Ik had wortelen
gekocht omdat ik van de week mosselen wilde klaarmaken, alleen kon ik toen
nergens mosselen vinden, dus werd het wat anders. En dat er nog een zak lag,
had ik even niet gezien.”
Een keer wortelen eten is best, maar hoe werken we bijna
twee kilo weg zonder dat het onze neus uit komt? We denken even na en ineens is
er de ingeving om een worteltaart te maken.
E. gaat op zoek naar een recept waar zo veel mogelijk
wortels in gaan en we schrijven de ingrediënten die we nog missen op een
boodschappenlijstje.
Hebben we alles? Bloem, suiker, eieren, bakpoeder… nee, dát
is er niet. Wel ‘baking soda’, maar is dat wel hetzelfde? Voor alle zekerheid
zoek ik het op op internet en daar vind ik deze nuttige informatie:
Bakpoeder is een mengsel van zuiveringszout met citroen- of
wijnsteenzuur.
Bakingsoda is gewoon zuiveringszout (of dubbelkoolzure
soda). Om het als rijsmiddel goed te laten werken, moet je zelf nog zuur
toevoegen.
We besluiten een halve citroen aan het recept toe te voegen.
De schil en het sap daarvan zullen wel genoeg zuur inbrengen en aangezien
citroenrasp vaak in cake gebruikt wordt, zal de smaak vast wel bij onze taart
passen. Nu hebben we alles.
E. en ik zijn een goed taartenbakkersteam.
Terwijl zij de wortels schoonmaakt en fijn raspt, meng ik
suiker, eieren en olie tot een ‘romig mengsel’ (dat klinkt altijd zo lekker!) Zij raspt ook de citroen en maakt de walnoten
fijn en intussen zeef ik bloem en vet een bakvorm in. Kortom, het loopt
gesmeerd. Als het beslag klaar is, gaat het in de springvorm de oven in en wassen
we de gebruikte spullen af.
Na een uur halen we een geurige taart te voorschijn, waar
bijna een halve kilo wortelen in verwerkt is. Maar je hoeft echt geen groot
liefhebber van de oranje groente te zijn om dit lekker te vinden. Worteltaart:
Mmmmmmmm!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten