Meestal kieper ik de mailtjes van aanbiedingensite
Groupon meteen in de virtuele prullenbak. Maar ik kies er wel voor om ze te
blijven ontvangen, want af en toe zit er een leuk etentje bij. Begin dit jaar
had ik een bon gekocht voor een zeven gangen verrassingsdiner bij Het Koetshuis
in Bennekom. Het werd tijd om die eens te gebruiken en we reserveerden
vrijdagavond een tafel voor twee.
Het leuke is dat de bon al lang betaald is en dat mijn
hersens me dan wijsmaken dat het etentje niets kost – behalve de drankjes, waar
we dan weer niet zuinig over doen, want het is ten slotte het enige dat we
hoeven af te rekenen.
In een sterrenrestaurant word je ontvangen alsof je een
speciale, zeer welkome gast bent. Jas aangenomen, tafeltje gewezen, stoel
achteruit getrokken en dat is dan nog maar de binnenkomst. Op tafel staat een
kaart waarop onze zeven gangen staan vermeld. Daarom weten we dat het eerste
kleine voorafje extra is. Het is een flinterdun gefrituurd kunstwerkje van
cassave, geserveerd op een bakje met grint (ja, steentjes!) met daarbij een
piepklein stenen karafje met rood wortelsap.
Ik hou ervan dat de serveerster die je bedient bij elke
gang even vertelt wat er op de borden, schaaltjes of plankjes ligt. Ieder
gerechtje komt op een ander stuk serviesgoed en het bekijken van de creaties
hoort bij het genieten van dit diner. Een tweede en een derde amuse bevatten
veel gember waar ik niet dol op ben, maar zijn prachtig om te zien, wat veel
goed maakt. Pas bij de vierde ronde krijgen we nummer 1 van de zeven gangen.
Op een rechthoekig, wit bordje ligt een klein stukje
makreel naast gegrilde kropsla, gegarneerd met kleine blauwe, witte en paarse
bloemetjes. Het meisje dat ons bedient, schildert er met een sausje een
sierlijke krul omheen en vertelt intussen dat de ze de kruiden vanmorgen met z’n
allen vers geplukt hebben bij het beekje. Ik zie voor me hoe het voltallige
personeel gezellig naar het beekje wandelt en daar geconcentreerd de mooiste
wilde kruiden verzamelt. Het heeft iets vertederends. Respectvol eten we alle
bloemetjes op. Een lekker gerechtje trouwens, maar dat ligt vooral aan de
gegrilde slaharten en de makreel.
Er volgen nog twee visgerechten. Op de huid gebakken
zeebaars met ringetjes inktvis en paprika op drie manieren en bouillabaisse met
scampi’s. De vissoep wordt aan tafel uit een potje met een tuit in het diepe
bord over de scampi’s geschonken. Op de brede rand van het bord ligt een
mini-naanbroodje met knoflookmousse. Het zit daar slim vastgeplakt met een
klein beetje aardappelpuree.
Na de vis komen er twee gerechtjes met vlees. Eerst
boterzacht buikspek en dan een mals, rood plakje black angus. Net als de vis, zijn
de porties gelukkig klein zodat we alles op kunnen eten zonder dat we ons veel te
vol proppen.
De laatste twee gangen zijn toetjes, waarvan ik het
eerste na een klein hapje doorschuif naar H., want van gebakken geitenkaas met
een suikerig korstje word ik niet heel blij. Als de serveerster de bordjes komt
weghalen en net als bij elk ander gerecht vraagt of het gesmaakt heeft,
antwoord ik eerlijk dat ik geen liefhebber ben. Ze vraagt of ze me dan
misschien iets anders zal brengen. Ik voel me ongelofelijk verwend en wimpel
het aanbod vriendelijk af. Kan gebeuren als je een verrassingsdiner kiest, dat
niet alles je smaak is. De afsluiter bestaat uit rood fruit met vlierbloesemijs,
dat een geweldige combinatie blijkt te zijn.
Het is al behoorlijk laat als we onze drankjes afrekenen
en begeleid worden naar de hal. Daar helpt onze serveerster ons in onze jassen
en houdt de deur open. Zo is het helemaal af.
Wat een luxe. Hierna doen we weer een tijdje gewoon. Maar
ik hou de Groupon aanbiedingen wel in de gaten. Als er weer zo’n zoveel-gangen
diner van Het Koetshuis langs komt, verzinnen we wel een aanleiding om die te
kopen en te boeken. Heerlijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten