zaterdag 8 oktober 2016

Lima

Acht uur ´s morgens zit ik in Arequipa Peru achter een ouderwets toetsenbord in het hotel. Het kost me wat tijd om te begrijpen hoe ik in het Spaans de goede plek moet vinden om iets op m´n Appelpunt te zetten, maar hier ben ik.
In Lima is het me gelukt om de volgende foto´s te uploaden en voor deze blogpost hou ik het bij een kort commentaar op elke foto. 

In Lima zijn we hartelijk ontvangen door onze Peruaanse vrienden Silvia en Oscar, waar we vier nachten logeren. Samen met nog een Peruaans stel, Corina en Fernando, hebben ze voor de eerste dag een bijzonder uitje voor ons bedacht. Ze nemen ons mee naar een voorstelling van Los cavallos de pasos, een speciaal paardenras met een dansende tred. Er wordt niet alleen door de paarden gedanst, maar ook door mensen. Na de voorstelling hebben we een lunch op het landgoed. En lunchen betekent hier wat voor ons het diner is. Laat in de middag en uitgebreid.

Los cavallos de pasos. Dansende paarden in Lima
De tweede dag gaan we de Cambiar del Guardia bekijken, changing of the guards. Dit gebeurt elke dag om 12 uur voor het presidentiele paleis. Deze dag blijkt er iets bijzonders aan de hand. De brassband speelt niet het traditionele El Condor Pasa, maar ´Happy birthday´. De president is jarig. Hij komt met een hele groep bobo´s naar buiten, komt naar het hek waar het publiek een meter vandaan wordt gehouden en steekt z´n handen door de spijlen zodat de wachters de mensen wel dichterbij moeten laten komen. De president is populair. Op de terugweg naar binnen maakt hij met z´n vrouw een dansje op de muziek van de brassband. Dan volgt alsnog de traditionele ceremonie.
Changing of the guards in Lima.
Speciaal met een bezoek van de jarige president.
Later op de dag bezoeken we het gouvernementsgebouw. Een bijzonder bezoek, omdat onze gastvrouw connecties binnen heeft. We kregen een rondleiding door bijna alle ruimtes waar het Peruaanse gouvernement vergadert en regeert.

Natuurlijk gaan we ook naar de markten met kleurige Peruaanse producten. Leren afdingen in het Spaans. Onze gastvrouw is er goed in. Ze weet de prijs van een zachte sjaal van alpacawol flink omlaag te krijgen. 

Op dinsdag gaan we vroeg in de avond naar het fonteinenpark, waar veel verschillende fonteinen ´s avonds verlicht worden en waar we kijken naar een kitscherige, nationalistische show bij de grootste fontein. De waternevel wordt gebruikt als scherm voor filmbeelden en we zien een jaguar door de fontein sprinten, we zien er condors vliegen en er komen afbeeldingen van de Nazcalijnen voorbij.  

Op woensdag bekijken we in Museo Larco. het museum voor Inca geschiedenis, het fantastische Inca aardewerk. Gladde, fijn bewerkte vazen en andere voorwerpen met vooral veel gezichten. Er zijn veel voorwerpen en ze zijn heel gaaf. Niet te geloven dat dit al van ver voor Christus dateert!

Donderdagavond nemen we de bus naar Arequipa. . Zestien uur in een bus is lang, maar we slapen een deel van de tijd. De stoelen kunnen 160 graden omlaag en dat slaapt beter dan in een vliegtuig. Als we wakker worden rijden we door een troosteloos, woestijnachtig landschap met hier en daar een dorpje van een paar gammele hutjes. Alles is gericht naar de grote weg waar de bus over rijdt. Je ziet dat alleen aan deze kant huizen kleurig geverfd zijn. Als een filmdecor. Alles daarachter is grauw. Op de achtergrond zijn de bergen van de Andes te zien. Nog een paar uur en we komen aan in Arequipa. Daar worden we niet meer gepamperd en rondgereden. Nu moeten we het zelf gaan doen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Overnachtingen

Eén van de leuke dingen van een fietsvakantie vind ik dat het steeds weer verrassend is in wat voor hotel of B&B je terechtkomt. O ja, w...